Kawa – skąd jest oraz kiedy zaczęto ją popijać?
Przeszłość kawy rozpoczyna się przypuszczalnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali oraz użytkowali owoce kawowca. Mimo to wtedy nie spożywano jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dzisiaj, inaczej pijąc oraz delektując się jej aromatem. Tamtejsi obywatele pichcili owoce kawowca oraz wzburzali je z solą oraz masłem, a samych owoców nie pielęgnowano umyślnie w praktycznych celach, wyłącznie zbierano z jej oczywistego punktu powstawania. Wiele wieków następnie, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu została wypracowana pierwsza metoda umożliwiająca preparowanie nasion w taki sposób, by wolno było uzyskać z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie rozpoczęła rozpowszechniać się w świecie, a w następstwie tego jej ziarna wędrowały pomału zaczynając od Bliskiego Wschodu, następnie dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się w następstwie tego coraz bardziej pożądanym trunkiem, osiągając coraz bardziej na popularności i przechodząc rozmaite modyfikacje, aby uzyskać przeróżne postacie oraz smaki, jakie znamy dziś. Obecnie większość spożywanych artykułów jest dla nas niezwykle łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda kolosalnego trudu. czy kawa jest zdrowa Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to wybitnie sporadyczne przypadki. Toteż też tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pożąda szczególnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a również stosownego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film