Świetna włoska kuchnia
Masz ochotę smacznie zjeść? Wśród wielu możliwości, które oferuje kuchnia europejska należy zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Dlaczego? Otóż dlatego, że włoska kuchnia to kalejdoskop aromatów, połączeń oraz duża porcja składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie przyprawy
Standardowemu Polakowi włoska kuchnia, kojarzy się prawie zawsze z makaronem i pizzą i czasem z owocami morza. Podczas gdy włoskie dania to też takie przysmaki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Podstawowe dania włoskie
Makarony są podstawą kuchni włoskiej. Włosi przyrządzają makarony w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie trudno wyobrazić sobie produkty których nie można dodać do tej potrawy. Fajna restauracja włoska w Krakowie Ryby, różne rodzaje mięs, np. jagnięce czy dziczyzna oraz przeróżne warzywa, sprawiają, że makarony nie są w stanie się znudzić.
Następną typową potrawą jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Znana jest jednak jako włoska potrawa. Dobra włoska pizza powinna mieć cienkie ciasto oraz mała ilość składników. Najprostsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie jedzenie to coś więcej niż jedynie pizza i pasta. To również canelloni, focaccia, ravioli oraz szeroki wybór słodyczy – np. granita czy zabaglione. Będąc w restauracji włoskiej nie można nie spróbować wina czy pełnych aromatu serów- gorgonzoli, mascarpone lub pecorino.
Zobacz film