Kuchnia włoska jest jedną z w najwyższym stopniu legendarnych na całym globie. Dzisiaj skosztować można jej nie tylko w słonecznej Italii – jak prawdziwe grzyby po deszczu wyrastają restauracje, które w menu mają włoskie specjały. Co lubią jeść pierwotni Włosi?
Co jest w największym stopniu znaczącym włoskim daniem?
Z trudem wyobrazić sobie kuchnię włoską bez pizzy. Znacznej większości z nas to właśnie pizza asocjuje się z Włochami. Miłują ją również sami Włosi.
Idealna serwowana jest w restauracjach funkcjonujących w Neapolu, który nie bez powodu ujmowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże pysznego dania. W największym stopniu znana pizza to oczywiście Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Dobra pizza powstaje ze wyjątkowej mąki i wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy dopuszczalna jest kuchnia włoska bez past?
Mówiąc o tym, co faktycznie ubóstwiają jeść Włosi, nie wolno zapomnieć o pastach. Niektórzy pokuszą się nawet o stwierdzenie, iż to na makaronach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. W najwyższym stopniu włoskie jest bezsprzecznie spaghetti. Długi, dość cienki makaron łączy się z różnego rodzaju sosami. Istotne jest, żeby nie był on rozgotowany. Al dente, innymi słowy odrobię twardy – taki powinien być odpowiednio ugotowany makaron wedle Włocha. Inne legendarne włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one formą oraz sposobem serwowania.
Włoska kuchnia jest bardzo ubogacona. Poświęcić można jej w gruncie rzeczy długie opowieści. Na uwagę zasługują również słynne gnocchi czy ravioli. Bez względu jednak na to, po które danie sięgamy, możemy być przekonani, że oczaruje ono głębią smaku i aromatu.